За нас

Спортен Клуб по Кану-Каяк „Чипилски“

Амбициозни • Толерантни • Искрени • Честни • Активни

История на клуба

Чипилски, патронът на едноименния спортен клуб по кану възпита първия олимпийски шампион в кану-каяка на България Любомир Любенов. Млади, със здрав корен е новата спортна единица в българския кану-каяк, имайки в предвид идеите, възможностите и амбициите на всички, които сега работят за СККК „Чипилски“ – председателя, хората от управителния съвет, треньорите, обществения актив, състезателите.

Идеята за създаването на втори клуб в Пловдив по кану-каяк идва в средата на 2007 година от Виолета Малева, намира съмишленици и на 16 юли 2007 година 15 зрели хора, които учредяват новия клуб. СККК „Чипилски“ е сдружение с нестопанска цел и осъществява дейност с обществена полза.

СККК „Чипилски“ е създаден през 2007 година и е вписан в Пловдивски Окръжен съд по фирмено дело № 3346 от 2007 година, ЕИК 160111903, рег. № 20071011024 в Централния регистър на ЮЛНЦ на Министерството на правосъдието. От 2009 година е член на Българската федерация по кану-каяк (БФКК) – рег. № 1-031-016 в Националния регистър на Министерството на младежта и спорта (ММС).

10 години от създаването на клуба

5 години спечелени проекти по програма „Спорт за децата в свободното време“

Основни цели на организацията според устава са популяризиране на кану-каяка сред всички възрастови групи, чрез привличане към редовни занимания по кану-каяк  на подрастващи, любители и симпатизанти, подготовка и развитие на детско-юношеският кану-каяк, подготвителни групи, селекция на качествени деца и подготовка на деца за прием в спортно училище и попълване на групите в различните възрастови направления.

Резултати

Млад клуб, със здрав корен и с високо квалифицирани специалисти – треньорите Владимир Генов, Костадин Куртов и Николина Кишева, мотивирани състезатели от училищата в града и с групи в спортното училище. Клубът бързо се разраства и печели много медали от Държавни шампионати, Европейски и Световни първенства. През 2016 година спечелихме Олимпийска квота и се класирахме на 13 място на Олимпийските игри в Рио де Жанейро от най-младия български кануист Ангел Кодинов. През 2017 година в националните отбори на България за мъже, юноши и девойки се класираха и са в основния състав Ангел Кодинов, Атанас Хорозов, Димитър Петров, Владо Русинов и Мария Кацова. От тези състезатели очакваме и медали от Европейското първенство за мъже през 2017 година и от Световно първенство за юноши през 2018 година, които ще се проведат в Пловдив. Това е гръбнакът на националният отбор по кану-каяк за Олимпийските игри в Токио през 2020 година в направление кану.

През 2016 година имаме спечелени:

  • 13 златни и 6 сребърни медала, както и 36 призови класирания от 4 до 12 място от Държавен индивидуален шампионат (ДИШ),
  • от Държавен отборен шампионат (ДОШ) – 7 първи места, 3 втори места и 5 трети места и 19 призови класирания от 4 до 12 място.

В комплексното класиране на БФКК по качествени и количествени показатели заехме 7 място за 2016 година, картотекирани са 64 състезателя, пълен прием в спортно училище. В момента развиваме всички направления и възрастови групи по кану-каяк.

Партньори

Българска федерация по кану-каяк (БФКК) – член от 2009 година

Министерство на младежта и спорта (ММС) – рег. № 1-031-016 в Националния регистър

Община Пловдив – клубът е включен в регистъра на дирекция „Спорт и младежки дейности“

Дейност и инициативи

Работата на клуба е много динамична и активна. Извършва се начално обучение и спортно тренировъчна дейност на деца с цел, както популяризирането на кану-каяка, така и използването на физическа активност и спорта за борба с наднорменото тегло, нарастващата агресия сред подрастващите и превенция срещу стреса.

От 2012 година с финансовата подкрепата на община Пловдив СККК „Чипилски“ провежда регата „Чипилски“, която впоследствие стана и международна. Клубът организира тази регата за деца, юноши и девойки до 18 години. В нея участват над 100 деца от всички клубове в страната и от Македония, Сърбия и Гърция. Регатата се превърна традиционна за град Пловдив.

Програми

Чрез кандидатстване и осъществяване на проект по „Програма за развитие на спортните клубове“ в СККК „Чипилски“ създаваме  условия за реализиране на ефективен тренировъчен и състезателен процес на спортистите, масовизиране на заниманията със спорт в различните възрастови групи и усъвършенстване на системата за управление на тренировъчния процес, като възможност за спортно развитие и основа за реализиране на високи спортни резултати.

Пет поредни години СККК „Чипилски“ (2012, 2014, 2015, 2016, 2017)  печели и осъществява проекти към ММС по програма „Спорт за деца в свободното време“, по който над 250 деца са получили начално обучение по кану-каяк. Клуба спечели проект по програмата и през 2017 година.

Също така към клуба е създадена Специализирана  детска спортна школа подпомогната финансово от Община Пловдив.

СККК „Чипилски“ работи добре и с дирекция „Спорт и младежки дейности“ на община Пловдив, организатор на станалата вече традиционна регата „Чипилски“. Клубът активно участва в спортната инициатива „Ден на отворените врати“ и Европейската седмица на спорта организирани от ММС.

Също така и предоставяме услуги на гражданите на Пловдив за занимания с кану-каяк.